Nahajate se tukaj

Dr Milan Zver: "Erasmus+ je izkušnja, ki bi morala biti omogočena vsakemu študentu"

Evropski poslanec in stalni poročevalec za Erasmus+ dr. Milan Zver je danes, v Strasbourgu, sodeloval v razpravi o prihodnosti Erasmus+. Zbrane je nagovoril v imenu odbora CULT.

»Evropski parlament je od nekdaj igral pomembno vlogo pri posodabljanju izobraževalnih sistemov v Evropski uniji. Vedno smo spodbujali tudi javno razpravo o ključnih vprašanjih na področju izobraževanja«, je za uvod na okrogli mizi ob 30. obletnici programa Erasmus+  poudaril dr. Zver, počaščen, da je prevzel funkcijo stalnega poročevalca.

Kljub nekaterim začetnim težavam, je Erasmus+ največja zgodba o uspehu Evropske unije, ki je ustvarila več kot 9 milijonov edinstvenih zgodb v zadnjih 30 letih. Koristi programa Erasmus+ so bili deležni tako udeleženci kot države gostiteljice.

»Iz podatkov je razvidno, da so udeleženci Erasmus+ bolj uspešni pri svojem delu in življenju, saj so razširili svoja obzorja, izboljšali svoje znanje in spretnosti ter spoznavali druge kulture«, je navedel razloge za  drastično povečanje konkurenčnosti udeležencev programa. Prednosti pa koristijo tudi Univerze iz držav članic,  ki gostijo erasmovce ter so tako ključni dejavnik v posodabljanju izobraževalnih sistemov, ki se odvija po vsej Evropi.

Ena največjih težav je proračun, saj je »število mladih, ki bi lahko koristili prednosti programa veliko večje kot ga dopušča sedanji proračun. Uskladiti moramo ponudbo in povpraševanje. Stopnja uspešnosti programa Mladi v akciji je bila le 26%. To pomeni, da je bilo 74% vlog zavrnjenih«, je opozoril na težave, s katerimi se sooča Erasmus+.

 »V naslednjem finančnem obdobju je treba proračun za Erasmus + povečati vsaj za 50%, da bomo pokrili vse potrebe« ter poenostaviti sistem, ga izboljšati v smislu deregulacije, poenostaviti prijavne postopke ter izboljšati sodelovanje z državami članicami ter medsektorsko sodelovanje, je prepričan dr. Zver

»Ključni izziv za prihodnost je seveda proračun. Nekdanji predsednik Evropske komisije Barroso je dejal pred časom, da bi moral vsak Evropejec študent imel možnost sodelovati v programu Erasmus. Medtem ko se v celoti strinjam s to izjavo, je realnost žal nekoliko drugačna. Kljub temu sem zelo optimističen glede prihodnosti Erasmus +«, je zaključil dr. Zver ter poudaril kako pomembno je, da ima vsak evropski študent možnost, da se vključi in uživa koristi programa ter obljubil, da se bo boril za ohranitev Erasmus+, tako da se bo ena najpomembnejših evropskih zgodb o uspehu nadaljevala.